Beste vaders/ partners

Je vrouw is zwanger, wat een feest! Maar bij een zwangerschap komen ook voor de partner enkele regelzaken kijken. Wat is relevant te weten.

 

Erkenning
Dit kan al geregeld worden tijdens de zwangerschap zodat jij als partner dezelfde rechten en plichten hebt ten opzichte van je kind als je partner. Dit noemen wij erkenning van de ongeboren vrucht. De erkenning is automatisch geregeld wanneer jullie gehuwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben. In elke gemeente kan erkenning worden geregeld, belangrijk is hierbij dat de moeder aanwezig is of schriftelijk toestemming geeft. Voor meer informatie zie erkenning ongeboren vrucht op rijksoverheid.

 

Voorbereiding

Tijdens de bevalling heb jij een belangrijke rol in de ondersteuning van jouw partner. Het is een goed idee om samen de bevalwensen de bespreken en te informeren naar de wensen van de vrouw. Wil je je graag dieper verdiepen in de bevalling of extra voorbereiding kunnen cursussen of boeken een goede toevoeging zijn. Zo kan je denken aan een hypnobirthing cursus of het boek ‘aanpakken voor aanstaande vaders’. Het is voor een partner net zo belangrijk om goed voorbereid te zijn op de bevalling als voor de zwangere.

 

Verlof

Sinds 1 januari 2019 hebben vaders eenmalig recht op het geboorteverlof van een volledig doorbetaalde werkweek. Dit verlof moet binnen 4 weken na geboorte worden opgenomen.
Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 werkweken aanvullend vaderschapsverlof opnemen. Tijdens dit verlof wordt geen salaris maar een uitkering van het UHW uitgekeerd. Deze 5 weken moeten binnen 6 maanden na geboorte worden opgenomen.

Jullie zijn altijd welkom met jullie vrouw bij de controles bij ons op de praktijk!