Wat te regelen tijdens jouw zwangerschap?

Voor de komst van jullie kleintje moeten er hoop dingen geregeld worden. Op deze pagina geven we jou meer informatie over de zaken die voor jou en jouw partner geregeld dienen te worden.

 

Erkenning

De erkenning kan geregeld worden tijdens de zwangerschap zodat jij en jouw partner dezelfde rechten en plichten hebben ten opzichte van jullie kindje. Dit noemen wij erkenning van de ongeboren vrucht. De erkenning is automatisch geregeld wanneer jullie gehuwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben. In elke gemeente kan erkenning worden geregeld, belangrijk is hierbij dat de moeder aanwezig is of schriftelijk toestemming geeft. Meer informatie over erkenning van ongeboren vrucht staat op de website van de Rijksoverheid. op rijksoverheid. Wij adviseren om de erkenning voor de 20 weken te regelen. 

 

Kraamzorg

Al vroeg in de zwangerschap is het verstandig om Kraamzorg aan te vragen. Je kan zelf kiezen voor een kraamzorg organisatie, en uiteraard kunnen wij jou hier ook in adviseren. Zodat je kiest voor een kraamzorgorganisatie die bij jou past. Op deze pagina lees je meer over kraamzorg.

 

Kraampakket

Het kraampakket kun je aanvragen bij je zorgverzekering. In het kraampakket zitten allerlei spullen die nodig zijn voor jouw bevalling (en daarna) thuis of in het ziekenhuis. Het kan zijn dat jouw verzekering het kraampakket niet verstrekt, dan zul je hem zelf moeten aanschaffen. Dit kan bij de drogist of apotheek.

 

Aangifte

Na de geboorte moet je kindje aangegeven worden bij de gemeente. Dit moet gebeuren in de plaats waar je kindje ook daadwerkelijk geboren is. De geboorteaangifte moet binnen 3 dagen gebeuren.

Voorbereiding voor partners

Tijdens de bevalling heeft de partner een belangrijke rol in de ondersteuning van zijn of haar partner. Het is een goed idee om samen de bevalwensen de bespreken en te informeren naar de wensen van de vrouw. Wil je je graag dieper verdiepen in de bevalling of extra voorbereiding, dan kunnen cursussen of boeken een goede toevoeging zijn. Zo kan je denken aan een hypnobirthing cursus of het boek ‘aanpakken voor aanstaande vaders’. Het is voor een partner net zo belangrijk om goed voorbereid te zijn op de bevalling als voor de zwangere.

 

Verlof voor partners

Sinds 1 januari 2019 hebben vaders eenmalig recht op het geboorteverlof van een volledig doorbetaalde werkweek. Dit verlof moet binnen 4 weken na geboorte worden opgenomen.
Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 werkweken aanvullend vaderschapsverlof opnemen. Tijdens dit verlof wordt geen salaris maar een uitkering van het UHW uitgekeerd. Deze 5 weken moeten binnen 6 maanden na geboorte worden opgenomen.

Jullie zijn altijd welkom met jullie vrouw bij de controles bij ons op de praktijk!