Miskraam

Helaas komt het regelmatig voor dat vrouwen een miskraam krijgen. 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Als je een miskraam krijgt is dat een emotionele periode. Wij proberen je zo goed mogelijk te begeleiden. Je kan met al je vragen bij ons terecht.

De eerste tekenen van een miskraam kunnen vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn. Belangrijk om te weten is dat vaginaal bloedverlies in de zwangerschap normaal kan zijn. Dus niet iedereen die vaginaal bloedverlies heeft krijgt een miskraam.Ongeveer de helft van de vrouwen met vaginaal bloedverlies in de eerste 3 maanden krijgt een miskraam.

Met behulp van echoscopisch onderzoek kunnen we vanaf een week of 7-8 zwangerschapsduur goed zien of het hartje klopt. Bij een kloppend hartje is de kans op een miskraam zeer klein, maar niet uitgesloten. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo kunnen we met echoscopie ook betrouwbaar zien. Bedenk dat een echoscopisch onderzoek niets verandert aan de uitkomst van de zwangerschap.

Je kan een miskraam niet voorkomen, medicijnen of stoppen met werken en/of bedrust zijn zinloos.

Er zijn verschillende manieren waarop een miskraam kan plaatsvinden:

  • Spontane miskraam
  • Opwekken met prostaglandine tabletten
  • Curettage

Aan elke benadering zitten voor– en nadelen, dit zullen we met je bespreken. Als het nodig is verwijzen we je naar een gynaecoloog.

Wij zijn 24 uur per dag te bereiken op tel  06 42 42 13 00 voor begeleiding bij een miskraam.