De bevalling 

Tijdens de bevalling zijn wij er voor jou en bieden wij onze persoonlijke zorg en begeleiding. Wij begeleiden je met dat wat jij op dat moment nodig hebt en houden jouw gezondheid en die van jullie baby goed in de gaten. Zo maken we het voor jou mogelijk om te bevallen op de manier die het beste bij jou past. Wat dat is? Dat is voor iedereen verschillend maar wij volgen jou, jouw lichaam en jullie kindje. Zodat uiteindelijk jullie baby veilig geboren wordt en jullie met een goed gevoel terugkijken op de bevalling.

 

Altijd een bekende verloskundige bij jouw bevalling

Wij zijn verloskundigen uit Liefde voor het Liefste! Wij zijn kleinschalig en betrokken en daarom kennen wij jou en jij kent ons!
Daarom heb je altijd een bekend gezicht bij jouw bevalling!

 

Geboorteplan

Een geboorteplan is niet verplicht. Het is een document waarin jij voor de zorgverleners vastlegt wat jij belangrijk vindt of graag wilt tijdens de bevalling. Het is altijd goed om hier al vooraf over na te denken maar weet wel dat het tijdens de bevalling anders kan lopen. Omdat jij dan plots andere wensen hebt of omdat de situatie een andere aanpak vereist. Toch kan het geen kwaad een geboorteplan in te vullen, als het mogelijk is zullen we dit namelijk altijd volgen. Alle verloskundigen in onze praktijk zijn hier vooraf van op de hoogte en als we de zorg aan een gynaecoloog moeten overdragen, geven we dit geboorteplan ook mee. 

Wanneer bellen bij een bevalling?

Wanneer je ongerust bent mag je ons ALTIJD bellen! Wij zijn 24/7 bereikbaar op ons spoednummer: 06- 42 42 13 00. Wanneer je belt hangt af van de duur van de zwangerschap en de situatie.

 

Minder dan 37 weken zwanger?

Bel direct het spoednummer als je minder dan 37 weken zwanger bent en weeën hebt of vruchtwater verliest. Het spoednummer is 06-42 42 13 00.

 

Langer dan 37 weken zwanger?

Ben je langer dan 37 weken zwanger, dan bel je het spoednummer:  06-42 42 13 00 in de volgende situaties:

  • Als je elke 5 minuten weeën hebt; dit betekent 1 minuut wee, 4 minuten pauze, 1 minuut wee, 4 minuten pauze, et cetera gedurende minstens 1 uur.
  • Meer dan een klein beetje bloedverlies.
  • Als je vruchtwater verliest dat niet helder is: dus groen of bruin. Is het vruchtwater wel helder of roze en is het overdag, bel ons dan ook om ons te informeren
  • Als je ongerust bent!

 

Thuis of in het ziekenhuis bevallen

Je kan ervoor kiezen om thuis of in het ziekenhuis te bevallen, en soms heb je geen keuze. Wij staan jou tijdens de bevalling thuis en in het ziekenhuis met persoonlijke zorg en begeleiding bij. 

 

Thuis bevallen

Wij geloven sterk in de kracht van elke vrouw om zelf te bevallen. Zonder kunstmatige ingrepen die weer tot extra complicaties kunnen leiden.  Dat betekent niet dat elke bevalling gemakkelijk is, maar wij zijn er om je daar doorheen te helpen. Met alle begeleiding die maar nodig is. Tijdens de gehele bevalling houden wij jouw gezondheid en die van jullie kindje nauwlettend in de gaten. Is het toch nodig dat je naar het ziekenhuis gaat? Of wil je dat zelf? Dan regelen we dat snel. 

 

Poliklinisch bevallen

Als je poliklinisch bevalt, betekent dat dat er geen medische noodzaak is om in het ziekenhuis te bevallen. Soms moet je dan een eigen bijdrage betalen. De bevalling begint in deze situatie ook gewoon thuis en op het moment dat we samen besluiten dat het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, bellen wij het ziekenhuis van jouw keuze. Soms is het erg druk en moeten we uitwijken naar je tweede keuze.  Wij gaan met je mee naar het ziekenhuis en zullen daar bij je blijven totdat jullie kindje geboren is. Bekijk hier de locaties in de buurt van Valkenburg ZH waar je kan bevallen. 

 

Medisch bevallen

Moet je in het ziekenhuis bevallen, dan is dat een medische indicatie. Dit kan al voorafgaand aan de bevalling duidelijk zijn maar het kan ook tijdens de bevalling nodig zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Ga jij medisch bevallen, dan wordt alles vergoed door de zorgverzekeraar. Je komt dan ook onder de zorg van een gynaecoloog. 

Dragen wij de zorg over tijdens de bevalling? Dan kan het zijn dat we er alsnog bij blijven totdat jullie kindje geboren is. Dit hangt af van het moment van overdracht. Ben je al bij een gynaecoloog voordat de bevalling begint, dan zijn wij er niet bij.

 

Andere vragen over bevallen?

Heb je andere vragen of wil je een afspraak maken voor een consult? Bel dan op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur met 071- 200 12 80.

 

De eerste dagen na de bevalling

Tijdens de kraamtijd, de eerste acht dagen na de bevalling, komen we je regelmatig bezoeken om jou en jouw baby te controleren. 
Ben je in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog, dan doen wij de nazorg.

Kraamzorg

Tijdens de kraamtijd hebben jullie hulp van een kraamverzorgster. Zij is tijdens de bevalling en de dagen erna een onmisbare hulp en jouw eerste vraagbaak. Gaat het niet zoals verwacht, dan zal zij altijd de verloskundige inschakelen. Wij blijven nauw betrokken en verantwoordelijk. Wij werken samen met Kraamzorg de Waarden

Jouw verloskundige, ook tijdens de kraamdagen

Als jouw verloskundigen blijven wij de eindverantwoordelijke in de kraamperiode, tijdens de eerste acht dagen na de bevalling. Rond de 3e dag komen wij de hielprik bij jouw baby afnemen.  Mocht je na de bevalling, tijdens de kraamtijd nog vragen hebben, dan kun je ons altijd bereiken op het mobiele nummer: 06 – 42 42 13 00. Ook als je na deze periode nog klachten of zorgen hebt met betrekking tot de zwangerschap of bevalling blijven we natuurlijk altijd nog bereikbaar!