Echo’s bij Puur verloskunde aan de Rijn

 

Tijdens je zwangerschap maken wij verschillende echo’s. Wij zijn beide echoscopist, met jarenlange ervaring. Alle medische echo’s maken wij zelf bij ons in de verloskundigenpraktijk in Valkenburg. Alleen de 13 weken echo en de 20 weken echo zullen door onze collega’s van Echopraktijk de Linde in Leiderdorp worden gemaakt. We maken de eerste echo rond de 8 weken en de termijnecho maken wij tussen de 10 en 11 weken van de zwangerschap. Vervolgens maken wij nog twee groeiecho’s, dit is meestal rond de 30 weken en 33 weken van de zwangerschap. Rond week 36 week van de zwangerschap maken wij nog een liggingsecho om te kijken hoe het kindje ligt. Dit zijn allemaal medische echo’s en deze worden vergoed door de zorgverzekeraar. 

 

De eerste echo (rond 8 weken)

De eerste echo wordt gemaakt rond 8 weken zwangerschap. Dit wordt ook wel de vitaliteitsecho genoemd. Na een positieve zwangerschap volgt vaak het (lange) wachten tot de eerste echo. Tijdens deze eerste echo ontdekken we of je zwanger bent van één kindje of van een meerling. Ook zien we hopelijk al een kloppend hartje. Deze vitaliteitsecho is heel spannend, want helaas kan het ook voorkomen dat vroeg in de zwangerschap de ontwikkeling van de embryo is gestopt. Dan is de kans groot dat je een miskraam krijgt. De 8 weken echo wordt vaginaal gemaakt, zodat we de baarmoeder beter in beeld kunnen brengen. De eerste echo wordt door ons gedaan in onze verloskundigenpraktijk in Valkenburg en de echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Als jullie dat willen, geven wij jullie ook meer informatie over een prenatale screening. Dat zijn verschillende testen die het risico op het krijgen van een kindje met lichamelijke of chromosale afwijkingen bepalen.

Termijnecho (rond 10-11 weken)

Na het vaststellen van de zwangerschap, krijg je rond 10-11 weken een termijnecho. De termijnecho vindt plaats in onze verloskundigenpraktijk in Valkenburg of Katwijk en is de eerste ‘echte’ echo die krijgt tijdens je zwangerschap. We kunnen de baby al wat beter in beeld brengen en tijdens deze echo kijken we naar de ontwikkeling van het kindje. We meten het kindje op, dit noemen we ook wel de CRL (Crown-Rumpth-Length). Naar aanleiding van deze meting kunnen we inschatten hoeveel weken je zwanger bent en wat je uitgerekende datum zal zijn. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

13 weken echo

Tijdens de 13 weken echo kan je laten onderzoeken of jouw kindje een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kindje er anders uitziet dan ‘normaal’. De 13 weken is mogelijk vanaf 12+3 weken tot en met 14+3 weken zwangerschap. Het is uw eigen keuze of u de 13 weken wilt laten doen. Vraag ons gerust om meer informatie of bekijk de website van Pre- en neonatale screeningen (PNS) voor meer informatie. Indien u kiest voor de 13 weken echo dan verwijzen wij u door naar onze collega’s van echopraktijk de Linde in Leiderdorp. Deze medische echo wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

20 weken echo

De 20 weken echo (ook wel structureel echoscopisch onderzoek – SEO – genoemd), misschien wel de spannendste echo tijdens jouw zwangerschap. Rond 20 weken zwangerschap is jouw baby al flink gegroeid en wordt er uitgebreid gekeken naar de baby. De echo wordt gedaan bij onze collega’s van echopraktijk de Linde in Leiderdorp en zij onderzoeken tijdens deze echo of jouw baby geen afwijkingen heeft. Deze echo is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeraar, dat betekent dat deze echo voor iedere zwangere vrouw wordt vergoed.

Pret echo’s

Wil jij jouw kindje wat vaker zien op beeld? Dan kan je een pretecho inplannen. Bij een pretecho wordt er niet actief gezocht naar medische afwijkingen en is vooral bedoeld voor de pret. Zo kiezen er stellen om de een geslachtsbepalende echo in te plannen. Dit kan al vanaf 15 weken en duurt ongeveer 15 minuten.

Groeiecho (tijdens 30 en 33 weken zwangerschap)

Tijdens jouw zwangerschap maken wij twee keer een groeiecho in onze praktijk in Valkenburg. De eerste groeiecho maken wij meestal rond de 30 weken zwangerschap en de tweede maken wij rond de 33 weken zwangerschap. Deze groeiecho’s zijn medische echo’s en worden vergoed door de zorgverzekeraar. Tijdens de groeiecho meten wij de baby en we kijken naar de hoeveelheid vruchtwater. Zo kunnen we een schatting maken van het gewicht van de baby.

Liggingsecho (rond 36 weken)

De liggingsecho is vaak de laatste echo die we maken voordat je gaat bevallen van jouw kindje. Tijdens deze echo kijken we hoe het kindje ligt in jouw buik. Ligt de baby met het hoofdje naar beneden (hoofdligging) of met het hoofdje naar boven (stuitligging)? De verloskundigen vertellen jou alles over de ligging van het kindje en de gevolgen en eventuele voorbereiding voor de bevalling.