Zwangerschap van week tot week

Je hebt een positieve zwangerschapstest, je bent zwanger! Er komt een spannende tijd aan en je hebt natuurlijk veel vragen. Op deze pagina geven wij jou alvast een beeld van wat je te wachten staat en hoe de zwangerschap er van week tot week uit komt te zien. Natuurlijk kan dit bij iedere vrouw anders zijn. Wij geven jou persoonlijke begeleiding en op maat gemaakte zorg. Voor vragen staan wij altijd voor je klaar. Zodra je zwanger bent, dan kan je direct contact met ons opnemen om een eerste afspraak in te plannen. 

 

Jouw zwangerschap van week tot week:

 

8 weken
Vitaliteitsecho

Vanaf deze periode heb je de mogelijkheid om voor het eerst kennis te maken met jullie kindje. Dit kan door middel van een vitaliteitsecho. Als je 8 weken zwanger bent, is het embryo volop in ontwikkeling. In deze week van je zwangerschap groeit het hoofdje van het embryo bijvoorbeeld in een duizelingwekkend tempo en is het nog heel groot ten opzichte van de rest van het lichaam: bijna de helft van de totale lengte! En dat is niet voor niets, iedere minuut worden er namelijk 100 hersencellen geproduceerd. Nu je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam.

10 weken
Termijnecho

Rond 10 à 11 weken zwangerschap maken we de termijnecho, dan weten we de uitgerekende datum. Tijdens de intake nemen we ruim de tijd om al jullie vragen te beantwoorden en geven we voorlichting over verschillende zaken die nu belangrijk zijn om te weten, het is tijd om na te denken of je wel of juist geen prenatale testen wilt laten doen naar de gezondheid van je kindje.

 Het embryo groeit ongeveer een millimeter per dag in de 10e week van je zwangerschap en ontwikkelt zich minstens net zo snel. De oogleden bedekken bijna de hele ogen, zijn neus krijgt reliëf en de bovenlip wordt gevormd. Ook wordt het hoofdje steeds ronder. Zijn gezichtje gaat er zo steeds iets menselijker uitzien. En niet alleen in zijn gezicht wordt het meer een mensje. De ‘zwemvliezen’ tussen de vingers en tenen verdwijnen, waardoor ze los van elkaar komen en de handjes elkaar kunnen aanraken. Ook de staart die hem op een kikkervisje deed lijken is verdwenen als je 10 weken zwanger bent. Het hartje wordt steeds sterker en klopt nu regelmatig, met zo’n 150 hartslagen per minuut. Om je eigen hart zo tekeer te laten gaan, moet je eerst een paar trappen oprennen 

12 weken

De belangrijkste organen en lichaamssystemen van je baby zijn klaar, de komende maanden zullen deze verder worden verfijnd. Je baby is in de afgelopen 3 weken in lengte meer dan verdubbeld. Het kindje gaat ook steeds meer bewegen in het vruchtwater en is op een echo als een mini-mensje herkenbaar! De handjes en voetjes hebben nu losse vingers en tenen waarop zelfs nagels beginnen te groeien. En zelfs nu worden de melktanden al gevormd onder het tandvlees.
Waarschijnlijk zijn rond deze periode je bloeduitslagen bekend en weet je welke bloedgroep je hebt. Zwangerschapsklachten zoals misselijkheid nemen nu vaak wat af. Bedenk of je genoeg verzekerd bent voor zorgkosten. Heb je al kraamzorg geregeld? Je kunt je direct bij ons op de praktijk aanmelden bij kraambureau De Waarden of  Zorgvuldig.

14 weken

Dit is het begin van het tweede trimester!  Voor veel vrouwen is dit de leukste periode van hun zwangerschap! Vaak heb je minder last van de kwaaltjes en heb je wat meer energie. Je buik begint wat te groeien, net als de haartjes van je baby. De oren krijgen meer vorm en op het puntje van de neus komen de neusgaten en ook de tong en het gehemelte ontwikkelen zich. Je baby kan nu ook slikken en drinkt van het vruchtwater. Tijd om je te oriënteren op mogelijkheden rond kinderopvang of zwangerschapscursussen. Als jullie niet getrouwd zijn en geen samenlevingscontract hebben is het tijd om je vast te verdiepen in het officieel regelen van de erkenning van het kind door je partner. Op je werk wordt misschien om een zwangerschapsverklaring gevraagd. Deze kun je meekrijgen op het spreekuur of we sturen deze naar je op.

16 Weken

Na 16 weken zwangerschap krijgt je baby een vettige beschermlaag op zijn huidje. Het wasachtige spul beschermt je baby tegen schadelijke invloeden van het vruchtwater. Je kleine ontwikkelt de zuigreflex en kan zijn duim in zijn mondje te stoppen.

Willen jullie weten of het een jongen of een meisje is? Vanaf de 16e week kun je zien welk geslacht het kindje heeft. Ben je erg nieuwsgierig? Maak dan een afspraak voor een geslachtsbepalende echo bij ons! De kosten zijn €40 en moet vooraf contant worden betaald. Je kunt natuurlijk ook wachten tot de 20-weken echo of je gewoon laten verrassen! ☺

18 weken

Je baby is de hele dag bezig met bewegen. De kans is dan ook groot dat jij je kind in week 18 van je zwangerschap voor het eerst in je buik voelt schoppen. Soms duurt dat wat langer. De baby oefent met ademen, zuigen en slikken. Jullie kind is nu ongeveer 20 cm lang en weegt 200 gram. Dat betekent dat hij zo groot is als een paprika. Het kindje kan nu geeuwen wanneer het moe is. Je merkt vaak dat je in deze fase van de zwangerschap best veel energie hebt. Blijf vooral lekker bewegen en sporten. Ben je van plan een zwangerschapscursus te gaan volgen? Dan is nu het moment om je je aan te melden.

20 Weken

Gefeliciteerd, je bent op de helft van je zwangerschap! Rond deze periode kun je het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) laten doen, de 20-weken echo. Hiervoor verwijzen wij je naar echocentrum De Linde, zij nemen contact met je op om de afspraak te plannen.  Als je een meisje krijgt, heeft ze al 2 miljoen eicellen in haar eierstokken. Bij een jongetje beginnen de testikels nu met hun indaling. In beide gevallen ontwikkelen de genitaliën zich de komende maanden verder. Je baby drinkt in deze periode steeds meer vruchtwater. Dat is meteen een goede oefening voor zijn spijsvertering. Hierdoor begint hij namelijk met het produceren van meconium. Dit is de eerste ontlasting van je baby. Ook de nieren werken al volop en produceren urine.

24 weken

Je baby is nu levensvatbaar en het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van bewegingen ontwikkelt zich verder. Jouw kleintje kan dus actief jouw bewegingen voelen. De baby kan dus ook gaan reageren op jullie aanraking en jullie stemgeluid. Praten, zingen en bewegen: het wordt allemaal vertrouwd voor jullie baby. Rond deze periode worden er indien nodig extra bloedonderzoeken gedaan, bijvoorbeeld een glucosetest. En? Hebben jullie al een namen top 10? 

26 Weken

De wenkbrauwen, oogleden en lippen van je baby zijn steeds duidelijker te herkennen en de tanden ontwikkelen zich verder. In de longen ontwikkelen zich de verschillende ‘takken’ van de luchtwegen. Daarnaast worden de longen klaargestoomd om zich straks te kunnen vullen met lucht. De hersenen groeien snel in deze fase en ook de smaakpapillen zijn in de maak.

28 weken

Je zit nu in je derde trimester. Voel jij schokkerige bewegingen in je buik? Grote kans dat je baby de hik heeft, dit is een goede oefening. Op deze manier traint hij namelijk zijn kleine longen voor hun belangrijkste taak buiten de baarmoeder: ademhalen. Je baby deed zijn oogjes al open, maar nu kan hij al echt knipperen met zijn wimpers. Het groeien van de baby gaat je nu steeds meer energie kosten. Het kindje groeit nu ongeveer 200 gram per week en weegt nu ongeveer 1200 gram. Als je een negatieve bloedgroep hebt controleren we je bloed nog een keer op antistoffen.

30 Weken

Jullie kindje is steeds meer aan het ontdekken, het pakt de navelstreng vast en voelt aan zijn/haar gezichtje. Ook het verschil tussen licht en donker kan het nu steeds meer onderscheiden. 

Mochten wij het vermoeden hebben van een groei die achter loopt of voor loopt van je kindje, dan kunnen wij indien nodig hier een echo voor maken. 

Wat gaat het ineens hard! Nog maar 10 weken te gaan… Misschien merk je het wel aan jezelf, je krijgt ‘nesteldrang’. De babykamer krijgt waarschijnlijk vorm en heb je al een kraampakket in huis?
Je lichaam heeft ruim een liter extra bloedplasma aangemaakt in de afgelopen weken. Hierdoor zakt het ijzergehalte in je bloed vaak wat. Dit controleren we rond 30 weken nog een keer. Je buik wordt vaak wat gevoeliger voor prikkels. Je kunt dit gaan voelen als harde buiken. Dit zijn samentrekkingen van de spieren van je baarmoeder. Deze harde buiken komen vaak onregelmatig en voelen wat ongemakkelijk. Maak je ook een geboorteplan?

32 weken

Als je 32 weken zwanger bent, wordt de ruimte in je baarmoeder steeds kleiner voor je baby. Het kindje zal dan ook steeds vaker met het hoofdje naar beneden gaan liggen, de ideale ligging voor de bevalling, maar heeft nog genoeg tijd èn ruimte om te draaien. Je baby blijft snel groeien en wordt minimaal nog twee keer zo zwaar als nu! Het is belangrijk dat je je baby iedere dag regelmatig voelt bewegen. We maken rond deze periode de tweede groei- echo.

Sommige kindjes bewegen vooral in de avond of nacht als jij lekker ontspannen bent. Jullie doen immers samen met 1 portie energie! Neem dus ook op tijd je rust. Weet je al waar en hoe je wilt bevallen? Thuis, in het geboortecentrum of in het ziekenhuis? In bed, bad of op de baarkruk? Dit kan je allemaal aangeven in je geboorteplan. 

34 Weken

Ben je al met zwangerschapsverlof of nog aan het afbouwen? Probeer af en toe wat extra rust pakken.
De nageltjes van je baby groeien nu tot zijn vingertoppen en het hoofdje van de baby gaat indalen in je bekken. Dat geeft soms stekende pijn onderin je buik, uitstralend naar je liezen. Ook je rug wordt zwaarder belast. Je baby beweegt vaak volop en duwt soms in je maag. Dat kan klachten van maagzuur geven. Als je je geboorteplan af hebt bespreken we dat tijdens het spreekuur. Je kunt natuurlijk te allen tijde nog dingen toevoegen of wijzigen.

Hoe je bevalling precies verloopt kun je niet voorspellen. Je kunt je wel verdiepen in het proces wat je lijf gaat doormaken en hoe je kunt omgaan met de verschillende mogelijkheden die er op je pad gaan komen. Een goede voorbereiding maakt echt verschil! Het kraamcentrum neemt vaak contact op rond deze periode voor een intakegesprek.

36 weken

De meeste baby’s liggen nu met hun hoofdje naar beneden. Het hoofdje daalt vaak steeds dieper in je bekken. Hierdoor zakt je baarmoeder en krijgen je longen en je maag weer wat meer ruimte. Kan jij weer rustig ademhalen! Wanneer er een vermoeden is van een afwijkende ligging of als het moeilijk te voelen is kunnen wij nog een liggingsecho maken om zo zeker te weten dat de baby ‘startklaar’ ligt. Zet rond deze periode ook een tas of koffertje klaar om mee te nemen naar het ziekenhuis, ook als je graag thuis wilt bevallen.

38 Weken

Je baby is vanaf 37 weken klaar om geboren te worden maar wanneer het precies begint kunnen we niet voorspellen! Het is belangrijk dat je de baby regelmatig voelt bewegen. Je lichaam maakt zich klaar voor de bevalling. Je kunt wat voorweeën krijgen en af en toe wat slijm gaan verliezen.

Je borsten lekken soms wat vocht en maken zich klaar voor het geven van borstvoeding. Het slapen wordt lastiger omdat je vaak moet plassen en niet meer zo comfortabel ligt. Kortom: het eind is in zicht!

39 weken

De laatste loodjes… het is bijna zo ver. Pak je rust en zorg voor wat afleiding.
Je baby groeit nu niet veel verder meer in lengte, maar zijn hersenen groeien wel nog in hoog tempo door. Ook het gewicht neemt nog toe. Het huidsmeer van de baby gaat loslaten en vormen de vlokjes in het vruchtwater. Het kindje draait nog om de as, dus van links naar rechts in je buik.

40 Weken

Je bent deze week uitgerekend maar slechts 4% van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. De schedel van je baby is nog flexibel en wordt gevormd door losse botplaatjes. Deze kunnen iets over elkaar schuiven wanneer het hoofdje van de baby door het geboortekanaal gaat. Vlak na de geboorte kan je kindje nog niet heel goed zien. Het ziet jou nog heel wazig. Je stem herkent de baby wel direct, die heeft hij/zij in de baarmoeder al vaak gehoord. Dat geldt ook voor de stem van je partner! Als de bevalling nog op zich laat wachten heeft je kindje nog wat tijd nodig om zich voor te bereiden. Het blijft belangrijk dat je je kindje regelmatig voelt bewegen. Het wachten wordt spannend!

41 weken

Word je al ongeduldig? Begrijpelijk, maar, je baby heeft het nog naar zijn /haar zin in je buik!  Ongeveer de helft van alle baby’s wordt na de uitgerekende datum geboren. Mocht jullie baby deze week nog niet geboren zijn, dan bespreken we met jullie welke mogelijkheden er zijn. We checken ook altijd het vruchtwater met de echo. De placenta (moederkoek) maakt het vruchtwater aan, en wanneer het vruchtwater verminderd is, dan zegt dat indirect ook iets over het functioneren van de placenta.

Mocht jullie kindje komende week nog niet geboren worden, dan maken we een afspraak bij de gynaecoloog om een CTG  (hartfilmpje) en echo te maken om de conditie van de baby in te schatten. We overleggen met jullie en met de gynaecoloog hoe lang we een natuurlijke geboorte afwachten of wanneer het beter is om de bevalling in te leiden.