Eerste Consult: Echo

Het eerste consult op onze verloskundigenpraktijk is voor de eerste echo! Deze is meestal rond de 8 weken zwangerschap. De eerste kennismaking met jullie kindje! Klopt het hartje en is het geen tweeling? Op al deze vragen krijgen jullie vandaag antwoord, tijdens de vroege echo. We geven jullie dan, als jullie dat willen, informatie mee over prenataal screenen. Dat zijn verschillende testen die het risico op het krijgen van een kind met lichamelijke of chromosomale afwijkingen bepalen. Zoals onder andere het syndroom van Down. Daarna bespreken we uitgebreid de mogelijkheden, zodat jullie daarna weloverwogen kunt besluiten of jullie wel of niet wilt laten testen.

Wil je er meer over weten? Lees hier alles over prenatale testen.

 

Intake

 

Het tweede consult op onze verloskundigenpraktijk is een uitgebreide intake met controle en duurt ongeveer een uur. Dit consult vindt meestal plaats tussen de 8 en 10 weken zwangerschap. We maken eerst de termijnecho, om de uitgerekende datum vast te stellen. We nemen voor deze afspraak ruim de tijd, stel vooral alle vragen die je hebt. Wij vertellen jullie wat je van ons kunt verwachten, en hoe je ons kunt bereiken. Ook stellen we je tijdens dit consult allerlei vragen over jouw gezondheid, medische geschiedenis en mogelijke risico’s voor deze zwangerschap. Ook geven we je veel informatie over het verloop van de zwangerschap, vertellen over de mogelijke testen gedurende de zwangerschap en geven je adviezen voor jouw voeding en leefstijl voor de komende maanden. Het is handig als jouw partner bij dit consult aanwezig is omdat veel belangrijke zaken aan bod komen.

Behalve dat we deze vragen voor je beantwoorden, kunnen we je ook advies geven wat je moet doen in jouw situatie. En je eventueel doorverwijzen als dat verstandig is.

20-wekenecho

Tussen 18 en 20 weken kan elke vrouw een uitgebreide echo laten uitvoeren. Deze 20-wekenecho is niet de pretecho maar een medisch onderzoek. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de groei van de baby door onder meer de hoofdomtrek, buikomtrek en de lengte van het bot in de bovenbeen van de baby te meten. Ook wordt er gekeken of er lichamelijke afwijkingen te zien zijn. Bij deze echo kan een open ruggetje, hartafwijkingen, afwijkingen aan organen en andere afwijkingen of aandoeningen ontdekt worden, maar ook deze test biedt geen absolute zekerheid. 50% van alle hartafwijkingen wordt bijvoorbeeld niet gezien met deze echo. En andere afwijkingen zijn pas na 20 weken zichtbaar. Jullie baby kan dus afwijkingen hebben die niet met deze echo gesignaleerd worden. Wij verwijzen je voor het SEO naar onze collega’s van De Linde. Link met info over SEO naar PNS maken.

informeren als je dat wil. Kies je ervoor om een prenatale test uit te laten voeren, dan zullen wij je daarin begeleiden en doorverwijzen waar nodig.

 

Meer Informatie

 

Veel informatie over de verschillende prenatale testen vind je ook hier bij het RIVM.

Wil je de mogelijkheden van prenatale testen bespreken met een van ons? Dan kan dat natuurlijk, wij zijn er voor je. Maak snel een afspraak en we nemen graag alles met je door.