Veelgestelde vragen

Verloskundige weet raad

Wanneer kan ik voor het eerst de baby voelen?

Meestal voel je jouw baby voor het eerst tussen de 18 en 22 weken. Maar ben je al eerder zwanger geweest, dan kan het zijn dat je de baby eerder voelt. Voel je de baby halverwege de zwangerschap nog niet, dan is dat niet meteen reden tot paniek. De placenta kan tegen de voorwand van de baarmoeder aanliggen waardoor je pas later beweging voelt.

 

Wat is een harde buik?

Bij een harde buik trekt de baarmoeder samen. De baarmoeder is een spier die gedurende de gehele zwangerschap samentrekt. Meestal is dit niet erg, hooguit wat vervelend. Gebeurt het echter regelmatig en wordt het pijnlijk dan is het belangrijk om rustiger aan te doen en contact met ons op te nemen.

 

Hoeveel zal ik aankomen nu ik zwanger ben?

Tijdens een zwangerschap zal je zwaarder worden maar hoeveel dat is, valt niet vooraf te zeggen. Wel is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te veel aankomt. Wat voor jou een normale gewichtstoename is, is van een aantal factoren afhankelijk. Dat bespreken we met je tijdens het consult. Als het nodig is of als jij daar prijs op stelt, zorgen we dat je bij onze eigen diëtiste Marjon Minos terecht kunt of dat we namens jou met haar overleggen.

 

Ik wil graag nog wat afvallen, kan dat nu ik zwanger ben?

Het is beter voor jou en jouw baby om niet te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Maar had je al overgewicht voordat je zwanger werd, dan is het wel verstandig om het gewicht in de gaten te houden. Wat dat voor jou precies betekent, bespreken we graag met je tijdens een consult.

 

Mag ik nog naar de sauna?

Tijdens jouw zwangerschap kun je gerust naar de sauna, maar hou er wel rekening mee dat je waarschijnlijk minder goed tegen de warmte kunt dan daarvoor. Het is dan ook verstandig om niet te lang en niet te warm in de sauna te verblijven. Daarnaast kan je beter wisselbaden te mijden. Weet ook dat doordat jouw bloeddruk lager is, je meer kans hebt om flauw te vallen in de sauna.

 

Is een verdoving bij de tandarts wel veilig tijdens mijn zwangerschap?

Een plaatselijke verdoving bij de tandarts is geen enkel probleem maar vertel wel tijdig aan jouw tandarts dat je zwanger bent.

 

Wat mag ik wel of juist niet eten tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens de consulten zullen we je alles vertellen over wat je wel aan extra voedingsstoffen zou moeten nemen en wat je beter niet kunt gebruiken. Een handig overzicht daarvan vind je ook op onze website bij Leefstijl.

 

Ik weet net dat ik zwanger ben, wanneer kan ik contact opnemen met een verloskundige?

Onze verloskundigenpraktijk Puur aan de Rijn kun je al bellen zodra je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt. We maken dan direct een afspraak met je voor het eerst consult.

 

Moet mijn partner mee naar elk consult?

Dat is aan jullie, als je partner een keer niet mee kan dan is dat natuurlijk geen probleem maar je partner is altijd welkom! Bij het eerste consult is het wel heel handig als hij of zij erbij aanwezig is.