Kraamzorg

Kraamzorg is de ondersteuning en verzorging die een kraamverzorg(st)er geeft tijdens en na de bevalling. Wanneer je thuis bevalt, bellen wij de kraamzorg en zij zullen ons (altijd in overleg met jou) ondersteunen tijdens de bevalling. Mocht je in het ziekenhuis bevallen (poliklinisch of om medische redenen) dan kan de kraamzorg gebeld worden zodra jullie ontslagen worden uit het ziekenhuis en als gezin naar huis gaan. Wij werken nauw samen met Kraamzorg de Waarden. Zij hebben ervaren kraamverzorg(st)ers in de omgeving van Valkenburg, Leiden, Katwijk, Rijnsburg en ver daarbuiten. Op de website van Kraamzorg de Waarden kan je meer informatie lezen en direct de kraamzorg aanvragen. Wij raden je aan om kraamzorg al vroeg in de zwangerschap te aan te vragen. Uiteraard kunnen wij jou ook adviseren en de mogelijkheden met jou bespreken. 

De kraamzorg zal gedurende de eerste week na de bevalling er voor jou en jouw partner zijn om te helpen in huis daar waar nodig. De kraamverzorg(st)er zal ook de controles bij je uitvoeren op de dagen dat wij niet bij je langskomen. Tijdens de kraamweek kun je tegen verschillende ongemakken aanlopen, denk aan:

  • Bloedverlies: dit kan tot ongeveer 6 weken na de bevalling zijn. Gedurende de eerste dagen ook stolsels verliezen, deze kunnen ter grootte van een sinaasappel zijn. Mocht je dit verliezen en het bloedverlies is daarna normaal/stabiel dan hoef je hier verder niets mee te doen. Bij twijfel altijd bellen!.
  • Stuwing: Rond dag 3-5 kun je stuwing ontwikkelen. Je borsten worden voller en zwaarder. Wanneer je geen borstvoeding geeft kun je het beste een strakke bh aan trekken en je borsten koelen, paracetamol mag je voor de pijn altijd pakken.Bij borstvoeding kun je door je kindje veel te laten drinken en een goede BH aan te trekken sneller door de stuwingsfase heen komen.
  • Naweeën: De eerste paar dagen na de bevalling kun je naweeën ervaren. Dit is vervelend, maar wel belangrijk. Deze zorgen ervoor dat je baarmoeder weer klein wordt, net als voor je zwangerschap.
  • Ontlasting: Een heikel punt, maar wel heel belangrijk. De eerste keer ontlasting krijgen na de bevalling kan spannend zijn. Neem hier rustig de tijd voor. Indien dit niet lukt en je op dag 4-5 nog geen ontlasting hebt gehad, zullen we je hier adviezen voor geven.
  • Emoties: een spannende, bijzondere en nieuwe periode breekt aan. Emotioneel gebeurd er veel. Op dag 5 komen we vaak de “babyblues” tegen. Dit is heel normaal. Je huilt dan soms maar weet eigenlijk niet waarom. Blijf vooral praten en geef emoties de ruimte.
  • Urineverlies: Na je bevalling waarin lichamelijk veel gebeurd is. Kun je last hebben van urineverlies. Je voelt niet altijd goed dat je moet plassen en hierdoor kun je soms net te laat zijn. In de komende weken komt dit steeds meer terug. Indien je op de nacontrole hier nog steeds last van hebt zullen wij jou doorverwijzen naar een bekkenbodemtherapeut

De kraamzorg is er om jou te begeleiden, te helpen en ondersteunen waar nodig.