Voeding, vitamines en lifestyle tijdens zwangerschap
Gezond leven is belangrijk maar een gezonde leefstijl tijdens een zwangerschap is essentieel. Wat jij wel en niet doet of wel of niet eet, kan bepalend zijn voor de gezondheid van jouw kindje. Natuurlijk vertellen we je daar alles over tijdens de consulten en beantwoorden we altijd al jouw vragen daarover graag. Wil je iets teruglezen, dan vind je op deze pagina een aantal handige tips voor een gezonde leefstijl tijdens jouw zwangerschap op een rij.
Voeding en supplementen
Door gezond en gevarieerd te eten krijgen zwangere vrouwen voldoende voedingsstoffen binnen. Het is dan ook zeker niet nodig om voor twee te eten. Wel is het verstandig om foliumzuur en vitamine D extra te slikken. Wij raden daarom aan om dagelijks een multi-vitamine voor zwangeren te nemen. Dit bevat naast de noodzakelijke vitamines en mineralen ook ijzer en foliumzuur.
Voedingsmiddelen die je beter niet kunt nemen
- Lever(producten): Eet geen lever en beleg niet meer dan één boterham per dag met producten die gemaakt zijn van lever zoals paté, leverworst of Hausmacher. Lever bevat veel vitamine A wat zeer schadelijk voor de baby kan zijn.
- Rauw vlees: eet geen rauw vlees zoals carpaccio of filet américain. Hier kan de toxoplasmose bacterie in voorkomen, waardoor je het risico loopt op toxoplasmose.
- Zachte kazen: Zachte kaassoorten van ongepasteuriseerde rauwe melk (au lait cru) kunnen schadelijk zijn voor jouw ongeboren baby vanwege het risico op de listeriabesmetting .
- Vacuüm verpakte vis: vis zoals gerookte zalm en paling kunnen als ze vacuüm verpakt zijn, een listeriabesmetting geven. Ben je er zeker van dat de vis heel vers is (bijvoorbeeld dagvangst) dan kun je vis wel rauw eten.
- Drop: drop bevat de stof glycyrrhizine die de bloeddruk kan verhogen. Heb je dus al een hoge bloeddruk of stijgt jouw bloeddruk tijdens de zwangerschap? Eet drop dan met mate als je het toch een keertje wil. Heb je een lage bloeddruk, dan kun je wat dat betreft net zoveel drop eten als je wil. Of je zoveel suiker moet willen eten, is weer een ander verhaal 😉
- (Veel)koffie: drink niet meer dan twee tot maximaal drie koppen koffie per dag. De cafeïne is niet goed voor jouw baby.
- Let op met verse producten en rauwkost: als je deze te lang bewaart heb je een verhoogd risico op de listeriabesmetting.
Alcohol en roken tijdens de zwangerschap
Het lijkt zo logisch maar het is zo belangrijk dat we het toch niet genoeg kunnen blijven benadrukken: alcohol en nicotine zijn uit den boze tijdens de zwangerschap. Roken is schadelijk voor de baby doordat de baby door de nicotine minder zuurstof krijgt. Dit verhoogt het risico op een miskraam, vroeggeboorte en zelfs op (wiegen)dood. Meeroken is overigens net zo schadelijk. Ook alcohol heeft nadelige gevolgen; de alcohol komt via de placenta bij de baby terecht en kan al bij kleine hoeveelheden complicaties geven en de hersenontwikkeling van de baby negatief beïnvloeden.
Drugs en medicijnen
Drugs zijn schadelijk, en zeker voor een ongeboren baby. Dat geldt voor elke vorm van drugs. Gebruik je drugs of heb je drugs gebruikt? Meld het ons dan zodat we je de juist zorg kunnen bieden. Medicijnen kunnen ook schadelijk zijn, maar soms zijn ze wel nodig. Geef daarom altijd aan bij jouw huisarts en apotheek dat je zwanger bent. En heb je vragen over medicijngebruik? Dan kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht.
Hygiëne tijdens de zwangerschap
De kattenbak verschonen kun je tijdens de zwangerschap beter door een ander laten doen. Hetzelfde geldt voor tuinieren. In de kattenbak of in de aarde kunnen door de uitwerpselen van katten bacteriën zitten die toxoplasmose veroorzaken. Moet of wil je toch die nieuwe plantjes in de aarde zetten? Draag dan goede handschoenen. En zorg altijd dat je goed je handen wast en oplet met de hygiëne. Dit geldt vooral ook in de omgang met kleine kinderen.(vooral als je ze verschoond! Was dan altijd goed je handen) Zo verklein je het risico op een CMV-infectie.
Onze favoriet: De zwanger Hap app! Een superhandige app met,meteen duidelijke info over voeding tijdens je zwangerschap. Bekijk voor meer informatie: www.hetvoedingscentrum.nl en www.deverloskundige.nl
Sporten en beweging tijdens de zwangerschap
We raden sporten en beweging tijdens de zwangerschap eigenlijk altijd aan, maar luister wel goed naar jouw eigen lichaam. Stop als je buikpijn hebt of regelmatig harde buiken krijgt en respecteer de veranderende grenzen van jouw lichaam. Buikspieroefeningen, contactsporten en diepzeeduiken zijn sowieso af te raden tijdens de zwangerschap. Heb je toch fysiek last, bespreek dat dan met ons. Vaak kunnen specifieke zwangerschapsklachten die bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het verweken van het kraakbeen en de banden, verminderd worden door therapie. Of volg een programma dat speciaal is ontwikkeld voor zwangeren of vrouwen die net bevallen zijn, we vertellen daarover meer op onze sport pagina.