Zwanger

De eerste afspraak of Intake

Het intakegesprek vindt plaats rond de 8 weken zwangerschap. Deze afspraak duurt ongeveer 60 minuten en is inclusief een echo. Deze echo wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, je krijgt deze echo als service van ons!

Tijdens het intake gesprek zullen we allerlei vragen stellen over je gezondheid en die van je partner. Ook is het van belang te weten of er erfelijke ziektes in de familie voorkomen. We geven informatie over hoe je gezond zwanger kunt zijn en wat onze rol is tijdens de zwangerschap. We vertellen je e.e.a. over mogelijke onderzoeken die er in de zwangerschap te doen zijn om je kans te berekenen op een kindje met het Syndroom van Down. (en twee andere syndromen) Ook zullen we tijdens deze eerste controle je bloeddruk meten. Je krijgt een labformulier mee om een aantal buisjes bloed te laten afnemen om je  bloedgroep rhesusfactor , haemoglobine (Hb) te bepalen en te testen op irregulaire antistoffen, Lues (=syfilis =een geslachtsziekte), hepatitis B (=een leverziekte), HIV en je suikergehalte te bepalen.

Na het intakegesprek plannen we rond de 11 weken een echo om de zwangerschapsduur definitief vast te stellen. Na de termijnecho zullen we controle afspraken maken volgens een schema

Zwangerschapscontroles

In het begin van de zwangerschap vinden de controles elke 4 weken plaats. We meten de bloeddruk, voelen aan je buik hoe het kindje groeit en luisteren naar het hartje. Er is altijd ruimte om vragen te stellen en tijdens de controles zullen wij informatie en adviezen geven welke passen bij de duur van de zwangerschap op dat moment.

Vanaf 30 weken zien we je om de 3 weken. Bij 33 weken bespreken we het geboorteplan. Bij 36 weken is er een uitgebreidere controle op de praktijk. Dan maken we ook een liggingsecho en bespreken wanneer je moet bellen als de bevalling zich aankondigt. De laatste weken van de zwangerschap zien we je wekelijks.

Uiteraard is dit een controleschema wat altijd kan worden aangepast. Als je behoefte hebt aan een gesprek of je maakt je zorgen, dan kun je dat altijd  aangeven. Dan maken we een extra afspraak of plannen meer tijd in.