Voeding & Tips

Toxoplasmose en listeriose

Dit zijn twee ziekten waarmee de baby via jou besmet kan worden, maar die je eenvoudig kunt voorkomen. Ter bescherming tegen toxoplasmose moet je de kattenbak niet zelf verschonen, met handschoenen tuinieren, geen rauw vlees eten en groente goed wassen.

De listeria-bacterie

Deze komt vooral voor in zachte kaassoorten gemaakt van rauwe melk (Franse kazen met de aanduiding “au lait cru” op de verpakking). De bacterie komt ook voor in vacuum verpakte vis, zoals gerookte zalm. Beter is om verse vis te eten of de vis thuis gaar te maken.

De listeria-bacterie groeit juist goed bij koelkasttemperatuur en kan zich snel vermenigvuldigen in voedingsmiddelen die onvoldoende verhit zijn geweest of te lang zijn bewaard.

Vitamine A

Orgaanvlees (o.a. lever) bevat teveel vitamine A. Dit is schadelijk voor de ontwikkeling van o.a. de schedel en het borstbeen van de baby. Vitamine A zit ook in multivitamines die niet speciaal bestemd zijn voor zwangere vrouwen. Als je vitamines slikt, let er dan op dat ze voor zwangeren bestemd zijn

Vis

Verse vis eten tijdens je zwangerschap is gezond voor jou en je baby. Er zijn een aantal soorten vis die je beter niet kunt eten. Specifieke informatie hierover kun je vinden op http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger.aspx

Alcohol

Alcohol gaat door de placenta, en komt daarmee direct bij je baby terecht. Alcohol is schadelijk voor de ontwikkeling van je baby. Wij raden je met klem aan geen alcohol te drinken als je zwanger bent of als je graag zwanger wilt worden.

Roken

Roken is heel schadelijk voor je baby. Vermijd ook ruimtes waar gerookt wordt. De schadelijke stoffen zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta en de baby krijgt daardoor voeding en zuurstof tekort. Dus rook je, en je wilt graag stoppen, bespreek het met ons.

Energie drankjes (als Red Bull)

We ontraden je energie drankjes te drinken wanneer je zwanger bent. Deze zitten bomvol caffeine!

Foliumzuur

Neem foliumzuur tabletten vanaf het moment dat je zwanger wil worden en gedurende de hele zwangerschap. Dit wordt in Nederland geadviseerd om de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje te verkleinen.

Multivitamine

Aanbevolen is een multi-vitamine (hier zit voldoende foliumzuur en vitamine D in) voor zwangeren en omega-3 capsules.

Wat wél te eten

Eet voeding die rijk is aan ijzer, calcium, jodium, selenium,magnesium, omega-3 en proteïnen (eiwitten). Deze stoffen zitten vooral in verse groenten, fruit, granen, vlees en eieren. Eet weinig melkproducten, brood, pasta, koekjes etc. Let op dat je voldoende proteïnes (eiwitten) binnen krijgt. Drink voldoende vocht, zo’n twee liter per dag. Bij voorkeur is dit water of (kruiden)thee.

Vis

Vis bevat veel onverzadigde vetten en daarmee veel foliumzuur. Dit helpt bij de opbouw van het hersen- en zenuwstelsel van de baby. Ook belangrijk voor het opbouwen van de ijzervoorraad in jouw bloed.

Kaneel

Kaneel is in normale hoeveelheden niet schadelijk.(je mag dus gewoon appeltaart, kruidnootjes en koekjes eten, kaneelsnoepjes mogen ook, maar niet een hele zak!)

Drop

Een paar dropjes is niet schadelijk. In grote hoeveelheden kan drop hoge bloeddruk veroorzaken. Drop dus met mate.

Sauna

Een sauna bezoek raden wij niet af, let wel op genoeg vochtinname en voorkom dat je duizelig of kortademig wordt. In de spa’s weten de medewerkers precies welke kruidenbadden e.d. wel en niet kunnen tijdens zwangerschap, meldt dus altijd even dat je zwanger bent.

Seks

Geslachtsgemeenschap kan geen beschadiging of een miskraam veroorzaken, maar soms kan het een beetje bloedverlies geven. Dit kan geen kwaad. De baby zit goed beschermd in de baarmoeder. Mocht je vragen hebben of problemen ervaren, besprek het met ons!

Sporten

Is prima! Luister goed naar je lijf! Alleen sporten waar de kans op bijvoorbeeld een bal in je buik, of een val groot is moet je gaan vermijden. Het trainen van rechte buikspieren is ook geen goed idee.

Haar verven

Tegenwoordig kunnen alle typen haarverf veilig gebruikt worden. Het is echter zo dat je, nu je zwanger bent allergisch kunt reageren op een product waar je voorheen niet gevoelig voor was. Test het daarom eerst even.