Thuis of ziekenhuis

Wanneer je een gezonde, normale zwangerschap hebt gehad, en de bevalling verloopt normaal, dan mag je in Nederland kiezen tussen een thuisbevalling of een poliklinische bevalling (in het ziekenhuis).

Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een poliklinische bevalling. Dit komt doordat de verloskundige een risicoselectie uitvoert en thuis over dezelfde middelen beschikt als bij een poliklinische bevalling. De kans op ernstige, spoedeisende, complicaties is dan zo klein dat er voldoende tijd is om in dat geval naar het ziekenhuis te gaan.

Wanneer je een gecompliceerde zwangerschap hebt, of de bevalling verloopt niet normaal, dan mag je niet kiezen. Wij dragen dan de zorg voor jou over aan de gynaecoloog. Er is dan sprake van een klinische bevalling. De bevalling zal dan worden begeleid door een klinisch verloskundige of een (arts-assistente) gynaecoloog.

Wanneer je een keuze wilt maken tussen thuis of het ziekenhuis, moet je dan ook met name kijken naar waar jij en je partner je het prettigst voelen. We vinden het fijn te weten waar je voorkeur naar uit gaat. Maar je mag altijd op het “moment suprême” beslissen! Vaak weet je pas tijdens de bevalling waar je je het prettigst voelt!

Als de bevalling zich aandient, ben je vaak in en om het huis. Zo zal het eerste gedeelte van het opvangen van de weeën thuis plaatsvinden. Je belt ons op één van de geïnstrueerde momenten en wij zullen vaststellen hoe ver de bevalling is gevorderd.

De ziekenhuizen waar wij mee samenwerken zijn: LUMC en Alrijne

De ziekenhuizen hebben voorlichtingsavonden van de verloskamers. Kijk voor de dagen en tijden op hun website of bel de ziekenhuizen. Voor ons maakt het niets uit waar je wilt bevallen (thuis of in het ziekenhuis). Het belangrijkste is dat jij en je partner zich er goed bij voelen!

Goed om te weten is, dat voor een poliklinische bevalling (in het ziekenhuis) een wettelijke eigen bijdrage heeft van €509,87.