Kraamzorg en link HKZB

Een kraamverzorgende biedt zorg voor moeder en kind in de eerste week na de bevalling en assisteert de verloskundige tijdens de bevalling. Zij leert jullie hoe het kind te verzorgen, voert de medische controles bij zowel moeder als kind uit en ondersteunt het gezin in de huishouding. Een kraamverzorgende is in dienst bij een kraamzorgorganisatie, maar werkt onder supervisie van de verloskundige.  Bij problemen zal zij contact opnemen met de verloskundige.

Iedere kraamvrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg. Mits je vroeg in de zwangerschap kraamzorg aanvraagt. Het minimum aantal uur waarop recht bestaat is 24 uur, te verdelen over 8 dagen. De kraamzorg wordt geïndiceerd volgens het landelijk indicatie protocol (LIP). Wij kunnen, als het nodig is, meer uren kraamzorg indiceren. Tijdens de kraamtijd overleggen we hierover met de kraamverzorgende.

De kraamzorg wordt vergoed door de basisverzekering. Wel geldt een eigen bijdrage van € 4,15 per uur, afhankelijk van een eventuele aanvullende verzekering.

Kraamorganisaties

Je kiest zelf bij welke kraamorganisatie je jezelf laat inschrijven. Wij werken samen met HKZB. Deze organisatie voldoet aan alle kwaliteitseisen en hebben een borstvoedingscertificaat.

Kraamzorg aanvragen

Nadat de termijnecho is gemaakt kun je kraamzorg gaan aanvragen. Je kunt je aanmelden bij HKZB. Je krijgt dan alle inschrijfformulieren thuis en later wordt de inschrijving bevestigd. De kraamorganisatie gaat je precies uitleggen hoe het allemaal in zijn werk gaat.