Klachten/kwalen ABC

Aambeien: Aambeien zijn spataderen van de anus. Progestron (hormoon wat in hoge mate aanwezig is in de zwangerschap) zorgt ervoor dat de vaatwanden verslappen. Ook door de toenemende druk van de baarmoeder op de grote lichaamsvaten ontstaan aambeien. Natuurlijk is het belangrijk om obstipatie te voorkomen. Dat verergerd aambeien. Aambeien kunnen heel gemakkelijk ontstaan of verergeren in de zwangerschap. Na de kraamtijd worden aambeien vaak kleiner of verdwijnen helemaal. Vertel het ons als je deze klacht hebt, wij kunnen je een zalf en of tabletten voorschrijven.

Afscheiding: Meer vaginale afscheiding is normal in de zwangerschap. Het komt doordat de baarmoedermond en vaginawand meer doorbloed zijn en daardoor meer vocht produceren. Je kunt dit beter niet met zeep te lijf gaan. Met water mag je jezelf zo vaak wassen als je wilt. Je kunt ook special doorvoor bedoelde wasemulsies gebruiken, bijvoorbeeld lactacyt. Vaak verergeren inlegkruisjes de kwaal. Vaginale schimmelinfecties komen vaker voor in de zwangerschap. Dan veranderd de afscheiding en krijg je klachten van jeuk of branderigheid. Geef het bij ons aan, we zullen je dan verwijzen naar je huisarts voor een schimmeldodende behandeling.

Bandenpijn: De baarmoeder zit niet los in je buik, de baarmoeder zit vast aan ligamenten. (banden) doordat de baarmoeder groeit trekt die aan de banden. En dat voel je! Meestal ontstaat bandenpijn rond de 16e week en is rond de 22e week bijna over. Het is een krampachtige, zeurderige pijn in de onderbuik, in de liezen en vagina. Een warme kruik en rust geven verlichting.

Bekkenpijn: Gedurende de zwangerschap verweken de banden en weefsels rond het schaambeen en staartbeentje. Verweking is normaal, omdat de baby anders niet door het bekken kan. Soms kan deze verweking pijn veroorzaken, vertel het ons, we zullen je dan doorverwijzen naar een gespecialiseerde therapeut

Blaasontsteking: Helaas komt blaasontsteking (cysititis) vaker voor in de zwangerschap. Zwangeren moeten al vaker plassen, maar wanneer je pijn hebt of buikpijn, meldt het ons dan dan verwijzen we naar je huisarts die je urine dan zal controleren en zonodig een antibioticakuur zal voorschrijven. (meldt altijd dat  je zwanger bent!)

Bloedarmoede: Bloedarmoede heeft te maken met een laag ijzergehalte (Hb) in het bloed. Dit kun je verbeteren met een ijzerrijke voeding. Rond de maaltijd kun je beter geen zuivelproducten, koffie en thee drinken, want die verminderen de opname van ijzer.

Vlees, groene groenten, muesli en appelstroop zijn bijvoorbeeld ijzerrijk.

Borsten/borstgroei: Door hormonen gaan je borsten klierweefsel aanmaken. Dat start al vroeg in de zwangerschap. Dat kan pijnlijk zijn. Sommige vrouwen groeien wel tot 2 cupmaten, sommige niet. Allebei is normaal, en is niet voorspellend voor de productie van borstvoeding straks. Soms lekken de borsten al in de zwangerschap, ook normaal. Wij adviseren om tijdens de zwangerschap eventueel je BH maat opnieuw te laten meten.

Duizeligheid: In het midden van je zwangerschap, rond de 20 weken, is je bloedduk vaak verlaagd. Dit is normaal! Je lichaam heeft dan een hele nieuwe bloedsomloop gemaakt naar de baby. En je hebt 1 tot 1,5 liter meer bloed in je lijf! Dat merk je! Je bloeddruk zakt daardoor, en wanneer je een trap op loopt zit je hart in je keel! En je kunt daar dus ook duizelig van worden. Ga, wanneer je dat voelt altijd even zitten, en doe je hoofd naar voren.

Wanneer je een tijdje op je rug ligt kun je je duizelig voelen, het gevoel dat het zweet je uitbreekt, dat je flauwvalt. Dit gaat vaak over door op je zij te gaan liggen. Dit is het “vena cava syndroom”. Het wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder op de onderste holle ader drukt. Is niet gevaarlijk voor je baby!

NB wanneer je duizelig bent aan het einde van je zwangerschap, meldt het ons!

Harde buiken: In de tweede helft van de zwangerschap kunnen er samentrekkingen van de baarmoeder voorkomen. Dit zijn harde buiken. Deze kunnen spontaan ontstaan, maar ook door tillen, bukken, stress of drukte. (wanneer je het erg druk hebt gehad kun je meer harde buiken hebben) En soms ontstaan harde buiken doordat je kindje beweegt!

Zolang harde buiken geen pijn doen, je geen andere klachten hebt als bloedverlies, vruchtwaterverlies of pijn bij het plassen kunnen harde buiken geen kwaad. (ook voor de baby niet)

Wanneer harde buiken pijnlijk zijn en/of ze komen met regelmaat, neem dan contact met ons op.

Hoofdpijn: Ernstige hoofdpijn, al dan niet gepaard met braken, pijn in de bovenbuik, wazig zien of het zien van sterretjes kan wijzen op hoge bloeddruk. Wanneer je deze klachten hebt, neem dan direct contact met ons op, we zullen dan je bloeddruk controleren. Indien je bloeddruk goed is mag je paracetamol nemen.

Herpes virus (koortslip): Wanneer eenmaal met het herpes siplex type1 besmet bent kom je er niet meer vanaf. Tijdens de zwangerschap kan het geen kwaad, omdat het virus de placenta niet passeert.

Voor een pasgeboren baby is het wel gevaarlijk. Een baby heeft namelijk  geen antistoffen! Dit geldt de eerste maanden na de geboorte, daarna heeft de baby voldoende afweer opgebouwd.

Tijdens het kraambed adviseren wij de koortslip meteen te behandelen met zalf. Goed handen wassen en evt een mondkapje te dragen bij de verzorging van de baby. Bezoek die een actieve infectie heeft even laten wachten tot de blaasjes ingedroogd zijn.

Jeuk: Komt bij een klein percentage voor in de zwangerschap. Jeuk op de buik komt meestal door de groei van de buik, en de rek die op de buikhuid ontstaat. Wanneer je echter jeuk hebt op je handpalmen en of voetzolen, meldt het ons dan direct!

Kruitkrampen: Treden vaak  ‘s nachts op. Wanneer je gaat liggen valt de extra druk op de overvulde bloedvaten plotseling weg. Je kunt je teen naar je neus trekken, meestal zakt de kramp dan af. Goede doorbloeding en massage helpen ook. Een banaantje voor het slapen gaan doet soms ook wonderen!

Maagzuur: Ook hier is, net als bij misselijkheid en obstipatie het hormoon progestron de oorzaak. Progestron veroorzaakt een verslapping van het maagklepje (tussen slokdarm en maag) waardoor maagzuur makkelijk omhoog komt. Een extra kussen in bed helpt vaak goed.

Ook kun je proberen te “blussen” met warme of koude melk. Een lepeltje vanille vla of kauwgom of pepermunt kunnen ook wel eens helpen. Probeer op te passen met vet en gekruid eten, koffie, jus d’orange, en koolzuurhoudende drunken. Eventueel zijn er bij drogist of apotheek middelen verkrijgbaar die tijdens de zwangerschap gebruikt mogen worden.

Misselijkheid en braken: Ochtendmisselijkheid is een vaak voorkomende klacht. Meestal gaat de misselijkheid na de 16e week over. Bij sommige houdt de misselijkheid de hele zwangerschap aan.

Braken is alleen schadelijk wanneer dit overmatig is, dwz dat je niets meer binnen houdt, ook geen vocht meer. Je valt dan af, maar vooral: je kunt uitdrogen. Wanneer je daar last van hebt, neem dan direct contact met ons op. Een opname in het ziekenhuis kan dan nodig zijn, dan wordt er een infuus gegeven om uitdroging te voorkomen.

Tips: Neem voor het opstaan een cracker met een kopje thee. Start rustig op. Je kunt beter 5 of 6 keer een beetje eten dan 3 keer veel. Zorg dat je geen honger krijgt, dat verergerd de misselijkheid vaak. Gemberthee werkt soms ook. Eet waar je zin in hebt, wanneer de geur je al tegen staat lukt het ook niet te eten.

Soms werkt dit allemaal niet, neem dan contact met ons op, de huisarts kan je tabletten voorschrijven (emesafene) die de misselijkheid tegengaan.

NB: wanneer je later in je zwangerschap misselijk bent neem dan meteen contact met ons op, omdat dit te maken kan hebben met verhoogde bloeddruk.

Neus- en tandvlees bloedingen: De slijmvliezen in je neus en mond zijn veel meer doorbloedt wanneer je zwanger bent. Daardoor ontstaan gemakkelijk bloedinkjes. Gebruik wanneer je last hebt van bloedend tandvlees een zachte(re) tandenborstel.

Obstipatie (verstopping): Komt vaak voor in de zwangerschap. Onder invloed van (daar is ie weer) het hormoon progestron is de darmwerking vertraagd. Het is belangrijk dat je veel drinkt! 2 liter water per dag. Een laxerend dieet is hier de oplossing; volkorenproducten, rauwkost, noten, zemelen, verse sinaasappelsap, Brinta. Voldoende lichaamsbeweging is ook belangrijk.

Opgezette enkels, handen en voeten: Iedere zwangere houdt vocht vast. Zolang de bloeddruk normaal is en je geen andere klachten hebt zoals braken, pijn in je boven buik,kunnen dikke enkels en vingers geen kwaad. Blijf voldoende water drinken, komkommer, selderij en ananas werken ook goed.

Rugpijn: Rugpijn komt veel voor in de zwangerschap. Het ontstaat mede door de houdingsveranderingen als gevolg van de groeiende baarmoeder. Hormoonveranderingen geven grotere beweeglijkheid van de bekkengewrichten en verweking van de banden. Door zwemmen en rugspieroefeningen kunnen de spieren soepel gehouden worden. Bij blijvende rugklachten therapie verlichting geven.

Spataderen: De druk van de vaten van de onderste helft van het lichaam neemt toe, omdat  het totale bloedvolume toeneemt.(rond de 20e week heb je 1 tot a,5 liter meer bloed aangemaakt). Later in de zwangerschap komt er nog de druk van de baarmoeder bij. Hierdoor kunnen spataderen ontstaan op benen en/of schaamlippen. Tips: Probeer niet te lang achter elkaar te staan of te zitten. Soms helpt het om de bloedcirculatie te verbeteren door met koud water nà te douchen. Elastische kousen kunnen verlichting brengen. Door de benen ’s nachts wat hoger te leggen kunnen de klachten verminderen (geen kussen in de knieholte leggen). Voor meer informatie: www.spatadertherapie.com

Vermoeidheid: Vermoeidheid komt voor bij 90% van de zwangeren. Zwanger zijn kost  energie! Soms is bloedarmoede de oorzaak, maar lang niet altijd. Luister naar goed naar je lichaam en geef aan de vermoeidheid toe. Probeer een dutje te doen overdag en ga ‘s avonds vroeg naar bed.

Zwangerschapsstriae: Zwangerschapsstrepen of striae ontstaan wanneer de rek van de huid de groei van de baarmoeder niet meer kan bijhouden. Er komt grote spanning op de huid te staan en de opperhuid begint een beetje te scheuren. In de zwangerschap zijn ze paarsrood, na de bevalling worden ze parelmoerachtig van kleur en worden ze kleiner. Helaas gaan ze nooit helemaal weg.

Jammer genoeg zijn er geen crèmes die striae kunnen voorkomen (al willen de fabrikanten je dat graag doen geloven) massage bevorderd de doorbloeding en dat is altijd goed! Maar voorkomt het de striae niet..