Hielprik en gehoorscreening

Iedere pasgeboren baby krijgt een hielprik en ook een gehoortest. Dat gebeurt in de eerste week na de geboorte. Een van ons het komt bij jullie thuis om de hielprik te verrichten.

Hielprik

Met een speciaal apparaatje wordt er in de hiel van jullie baby geprikt en een paar druppels bloed opgevangen. (Als je kindje in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik daar uitgevoerd.) Na de hielprik wordt het bloed naar een laboratorium gestuurd. Het laboratorium onderzoekt het bloed op zestien zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Deze aandoeningen zijn niet te genezen. Maar als ze op tijd worden opgespoord, zijn ze wel goed te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Zo kan schade aan de ontwikkeling van je kind worden voorkomen of beperkt. Het is daarom heel belangrijk voor de gezondheid van je kind dat het meedoet aan het onderzoek. Lees hier meer uitgebreide informatie over de hielprik.

Gehoorscreening

De gehoortest is een snelle en pijnloze test waarbij er gemeten wordt of er mogelijk problemen zijn met het gehoor van je baby. De baby krijgt een dopje in het oor. Het screeningsapparaat stuurt geluid het oor in en de terugkomende geluidjes worden via een microfoontje in het dopje geregistreerd. Die moeten binnen een bepaalde norm zijn. Als het gehoor van de baby op dat moment niet voldoende is wordt de test altijd herhaald.

Wil je weten hoe de gehoortest in zijn werk gaat? Bekijk dan  Filmpje gehoortest