Echo

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal momenten waarop wij bij alle zwangeren een echo zullen maken. Als je dit niet wilt, dan is dat uiteraard bespreekbaar.

Als het nodig is dan maken we extra echo’s ivm bijvoorbeeld groei. Dit zijn echo’s op indicatie.

Echo vitaliteit

Iedere zwangere krijgt bij het eerste gesprek (rond 8 weken zwangerschap) in onze praktijk een echo. Dit onderzoek heeft als doel om te kijken of het hartje klopt, of het gaat om een eenling of een meerlingzwangerschap en of de zwangerschap in de baarmoeder zit. Deze echo wordt niet door de verzekering vergoed. Je krijgt het als service van de praktijk. Wij vinden dat we de zorg rondom een zwangerschap pas kunnen starten als er een echo is gemaakt waarbij duidelijk te zien is dat er een kindje in je buik groeit en er een hartje klopt.

Termijnecho

Iedere zwangere krijgt ook een tweede echo, om de duur van de zwangerschap en de uitgerekende datum zo nauwkeurig mogelijk te kunnen vaststellen. Deze echo wordt gemaakt tussen de 10-12 weken van de zwangerschap. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Na de termijnecho zullen we controle afspraken maken volgens een schema.

Groeiecho

Rond de 30e week van de zwangerschap, maken wij een echo om de groei van je kindje ook echoscopisch te beoordelen. Ook kijken we dan naar de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta. Deze echo wordt door de zorgverzekeraar vergoed.

Liggingsecho

Rond de 36e week maken wij standaard een liggingsecho, dit om er zeker van te zijn dat je kindje met het hoofdje naar beneden ligt. We kijken ook naar de groei en de hoeveelheid vruchtwater. Deze echo wordt door de zorgverzekeraar vergoed.