Kraamtijd

De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamtijd. In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en kraamverzorgende jou en de rest van je gezin.

De kraamverzorgster zal elke dag bij jou, maar ook bij jullie kindje(s) de controles uitvoeren. Daarnaast zal de kraamverzorgster jullie begeleiden bij de voeding en verzorging van jullie kindje. Zij zal er ook voor zorgen dat er rust en regelmaat gaat zijn zodat je goed kunt herstellen.

De verloskundige is de medisch eindverantwoordelijke, de kraamverzorgster kan dan ook te alle tijde overleggen met de verloskundige.

Wanneer komen wij bij je langs:

 

  • Binnen 24 uur na de bevalling of na thuiskomst uit het ziekenhuis.
  • Op de 3e / 4e dag na de bevalling, tenzij je nog in het ziekenhuis ligt. We zullen dan ook de hielprik verzorgen. Link https://www.pns.nl/hielprik
  • Rond dag 7/8 zullen wij weer langskomen.
  • Indien nodig zullen wij later nogmaals langskomen.

 

Tot 6 weken na de bevalling ben je kraamvrouw. In deze periode gebeurd er veel. Je bent moeder geworden en bent aan het herstellen van je bevalling. Dit kan lichamelijk, emotioneel en sociaal veel met je doen. Neem hier dan ook rustig de tijd voor. Vooral de eerste 2 weken zul je merken dat hierin veel gebeurd.